Tutorial Productie Home-Studio


Salut tuturor celor care iubesc multimedia dar mai ales celor care incearca si se dedica intr-o oarecare masura audio-frecventei. Ma adresez in continuare celor care nu cunosc foarte multe si care nu au gasit documentatie in urma cautarilor lor acerbe. Din start vreau sa lamuresc cateva aspecte legate de anumiti termeni din „limbajul sunetistilor”.

1- Ce inseamna EDITARE?
Prin EDITARE intelegem: aranjarea, mutarea, lipirea sau stergerea unor bucati audio in cadrul unui editor (program) special creeat pentru asta EX: SoundForge. Daca incarci o melodie in editor si doresti sa tai o bucata din acea melodie,ceea ce faci pana reusesti sa elimini bucata nedorita se cheama editare.

2- Ce inseamna PROCESARE?
PROCESAREA este metoda prin care aplicam ceva unei bucati audio, cum ar fi aplicarea unui efect: stretching (modificarea duratei fara afectarea inaltimii), Pitch (modificarea duratei si totodata a inaltimii), Chorus, Delay, Reverb sau alte efecte, mixajul cu o alta bucata audio, egalizarea (prin egalizare intelegem incercarea de corectare a raspunsului in frecventa sau modificarea lui, dupa caz) etc. Orice modificare suferita de o bucata audio se numeste procesare.

Am sa spun doua cuvinte si despre raspunsul in frecventa (sau curba de raspuns). Prin raspuns in frecventa intelegem liniaritatea sau neliniaritatea iesirii unui semnal aplicat. Daca la intrarea unui preamplificator, amplificator sau microfon aplicam simultan 5 sunete cu frecvente diferite (1KHz, 5KHz, 9KHz, 12KHz si 16KHz) la acelasi nivel acustic, atunci la iesire trebuie sa avem aceleasi 5 sunete, la aceeasi frecventa si la acelasi nivel acustic (ele intre ele) adica niciuna din ele sa nu sune mai tare sau mai incet decat cealalta fata de nivelul cu care au intrat. Daca frecventele si nivelul acustic e neschimbat atunci inseamna ca acel preamplificator, amplificator sau microfon este liniar, ceea ce este foarte bine.

3- Ce este MASTERINGUL?
MASTERINGUL le cuprinde pe cele 2 de mai sus.

Procesul de Renderizare inseamna MASTER OUT.

Voi spune in continuare cum se masterizeaza vocile. In primul rand pentru operatia de MASTERING ai nevoie de un editor. Mai ai nevoie si de o serie de plugins-uri care executa operatiile descrie in rubrica PROCESARE. O sa luam SoudForge-ul drept editor pentru tot ceea ce scriu aici. Un pachet de plugins-uri foarte bun (si foarte scump) este Waves Mercury Bundle, care inglobeaza tot ceea ce-ti trebuie pentru a executa un mastering exact asa cum ti-l doresti. O sa explic mai departe pas cu pas cum se instaleaza si cum procedezi sa „ajungi” la pluginsul dorit.
In primul rand instalezi SoundForge-ul. Dupa aceea instalezi pachetul Waves Mercury Bundle prin metoda next next next. Deschizi SoundForge-ul. Pe prima bara cea mai de sus ai urmatoarele aplicatii: File, Edit, View, Special, Process, Effects, Tools, DX Favorites, Options, Window, Help. Te duci la DX Favorites si acolo intri in Organize. Acolo daca dai un click pe folderul All – ti se vor afisa toate plugins-urile instalate in calculatorul tau pe care le recunoaste SoundForge-ul. De acolo alegi urmatoarele plugins-uri pe care le tragi efectiv in folderul DX Favorites (de sub folderul All): Waves X-Noise, Waves TrueVerb, Waves RAxx, Waves Q10-Paragraphic EQ, Waves L3 UltraMaximizer, Waves DeEsser, Waves C4. Dupa ce ati tras aceste plugins-uri in folderul DX Favorites inchideti fereastra.
Inregistrati-va acum spunand ceva, cateva cuvinte, cu microfonul pe care il aveti in dotare. Orice microfon trebuie tinut la minim 10 cm de gura. Dupa ce ati terminat inregistrarea mergeti sus pe bara despre care am spus la inceput, la grupul DX Favorites si dati un click. In momentul asta va afiseaza toate plugins-urile pe care le-ati bagat acolo. Prima operatiune din cadrul procesarii este curatarea.Prin curatare se intelege eliminarea portiunilor nevorbite (sau nedorite) dintre cuvinte prin selectare si aplicarea procesului „Mute” din grupul Process de pe bara de sus.

Dupa ce ai terminat etapa de curatare treci la egalizare. Egalizarea o efectuezi pentru a aduce bucata audio la un sound cat mai placut, sa nu fie intepator sau prea bass`at. Evident ca ideal pentru tot acest proces ar fi o pereche de boxe monitoare(liniare), ca sa nu mai spun ca si un microfon condensator insotit de un preamplificator pe lampa ar fi ideal. Dar presupunand ca nu le aveti pe nicicare din astea va trebuii sa „aduceti” bucatii audio imbunatatiri. Daca lasi inregistrarea in starea naturala, nemodificata, aceasta va suna comun, oricine va sesiza repede ca e o inregistrare efectuata acasa la calculator cu un microfon ieftin. Aceste aspecte se pot „masca” printr-un mastering bun. Evident ca fara conditii nici nu poate fi vorba de un mastering bun dar chiar si asa, cu conditii subminime acea inregistrare va suna mult diferit, mult mai bine decat inaintea masterizarii.

Sa revenim la operatia de egalizare. Ai inregistrarea deschisa in SoundForge. Te duci la DX Favorites de unde alegi Waves Q10-Paragraphic EQ. In momentul in care il deschizi prima data el este pe reset adica la punctul 0, adica nu influenteaza cu nimic inregistrarea. Asculti bine inregistrarea si auzi ce frecvente sunt prea slabe si ce frecvente sunt prea pronuntate. In Waves Q10-Paragraphic EQ ai 10 puncte de actiune de la frecventele joase (in stanga) pana la frecventele inalte(in dreapta). Presupunem ca inregistrarea efectuata de tine are prea mult bas, mediile sunt prea stridente iar inaltele cam lipsesc. In cazul asta ai de lucru la punctele 1-2-3-4 (pentru atenuarea frecventelor joase), 5-6-7(pentru atenuarea frecventelor medii) si 8-9-0(pentru accentuarea frecventelor inalte). Tragi in jos de cele 4 punte pana ai senzatia ca suna mai placut decat inainte si nu in ultimul rand, daca e vorba de voce, mai inteligibil (dupa fiecare modificare apesi butonul de Preview din dreapta pluginsului pentru a putea asculta modificarea). Le modifici dupa bunul plac. Acum treci la frecventele medii. Tragi in jos de punctele 5-6-7 pana obtii o noua imbunatatire a inregistrarii apoi treci la frecventele inalte pe care le ridici pana la obtinerea unui sound mai placut si mai curat. Ridicarea sau coborarea punctelor nu trebuie sa fie prea pronuntata adica sa nu depaseasca +/- 6dB (vezi pe graficul egalizatorului, are de la -21 pana la +21dB) ce este deasupra de 0 se considera + ce e sub se considera – . Dupa ce ai terminat de egalizat dai ok si se aplica noua egalizare efectuata de tine dupa cum iti suna tie bine.

Dupa Egalizare trebuie sa-i dai putina dinamica si te duci la DX Favorites de unde alegi Waves RAxx. Acest plugin este foarte usor de utilizat iar efectele sunt majore. Dupa ce deschizi plugins-ul te duci la preset de unde alegi presetul Moderate sau faci manual setarile ducand threshul la -9, attackul la 5 milisecunde iar gainul la 0dB. In cazul in care aplici presetul, gainul trebuie dus manual la 0 fiindca in preset e la -4,5. Apoi dai ok.

Mai departe aplici putin reverb pentru o mai multa consistenta. Te duci la DX Favorites si alegi TrueVerb. Acesta este un plugins Reverb de foarte buna calitate. Cu ajutorul lui poti da inregistrarii senzatia de prezenta in diverse medii (spatiu foarte mic…spatiu foarte mare…beci…butoi…casa scarii…diverse sali ETC) Noi dorim momentan doar sa dam senzatia de prezenta, de umplere si prin urmare afectul nu va fi aplicat accentuat. Deci deschizi pluginsul. De la butonul load alegi presetul New York plate. Alegem acest preset pentru ca ne scuteste de ceva munca insa nu-l lasam asa ci ii mai aducem cateva modificari. Pe acest plugins avem 2 ecrane. Primul este ecranul cu timpul de raspuns (time response) iar al doilea este cu raspunsul in frecventa (Frecquency Response). Timpul de raspuns inseamna printre altele timpul de prelungire al efectului si intensitatea cu care va actiona iar raspunsul in frecventa in acest caz se refera la frecventele asupra carora va actiona efectul. Avem acolo un buton deasupra caruia scrie Freq. Dam dublu click pe el si scriem 4504 apoi dam ok. Pe butonul de sub el dam dublu click si scriem 15498. In partea stanga avem un buton deasupra catuia scrie ERLowcut. Sub acest buton avem alt buton pe care dam dublu click si scriem 193. In dreapta lui avem alt buton pe care dam cdublu click si scriem 0.19x Pe butonul deasupra caruia scrie Balance dam dublu click si scriem -8.0 Pe butonul din dreapta lui deasupra caruia scrie Decay Time dam dublu click si scriem 3.2 apoi dam ok.

In acest moment avem o inregistrare masterizata la cel mai mic nivel pe care o putem salava astfel: File…Save As (aici dai calea spre folderul unde doresti sa o salvezi). La File name dai un nume inregistrarii, care vrei tu. La Save as type alegi Wave (Microsoft).La Template alegi Default Template apoi dai Save.

Despre scule ce sa spun, cred ca oricine isi permite in ziua de azi un mic cat de cat si un preu sau comp de voce ieftin.
Cred ca cu 6 mil la mana a doua iei ceva cu care poti sa-ti incepi munca.
Fara astea nu putem vorbi de tras voci……asta e clar. Nu poti spune ca tragi voci pe un microfon cu diafragma de 3mm si o bagi direct in placa onboard ca defapt te pacalesti pe tine. Nici macar nu ai cum sa inveti……iti strici mana si urechea.
Mastering fara monitoare nu exista!!! Masteringul este o arta, arta de a face compromisuri. Daca incepi printr-un compromis, incepi prost.
Nu mai ascultati in casti. Castile sunt pentru borcan(camera de voci). Castile pacalesc urechea.
Ingineria sunetului presupune o ureche buna si antrenata. Bazati-va pe urechea voastra si antrenati-o. Puteti face asta prin incercarea de a copia piesele preferate si de a le face sa sune cat mai identic, atat partea instrumentala cat mai ales si vocea.
Pentru editare si procesare ar fi bine sa folositi softuri care lucreaza in timp real. (Cakewalk sau de preferat CUBASE sau NUENDO).
Faceti tot posibilul sa va achizitionati scule !!!!! Fara ele urechea voastra nu face 2 lei.

Am uitat sa specific faptul ca antifonajul camerei in care se executa inregistrarea este obligatoriu, diferenta intre o camera de microfon antifonata si una neantifonata fiind enorma.

Anunțuri

Un comentariu la “Tutorial Productie Home-Studio

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s